sbb dye bagi step yg detail plus ade gambar..
Mmg mudah bg yg first time nk try..<3
Resepi oleh Kak Ana Suzana
Dicopy n paste : http://mylovelyfamily-ana.blogspot.com
Terima Kasih byk2 kak Ana..:)
Bahan2 utama ada ialah :
celur jap kulit lasagna ni.. nak kasi lembut cepat bila di masak kang..
Bahan2 utk buat inti daging :
1. sos prego . 14oz = 397gm (aku beli yg tin sbb yg botol xde halal.. ==' )
2. Cendawan butang ~ di buang airnya dan di potong dadu (Aku gune jenama Rex sbb jenama ni dh abis. Jenama Rex pon ade halal)
3. Daging cincang 400 gram.. (gune daging ramly je sng.. halalan taiban) :)
4. Serbuk black pepper dan serbuk oregano
5. Bawang besar dan bwg putih 5 ulas di potong dadu
7. Keju parmesan.. ~
9. Garam secukup rasa
Bahan2 utk Sos Putih :
1. 2 sudu besar butter
2. Keju cheddar.. nak lg mudah korang guna je 2 keping keju cheesedale (Aku gune Cheesedale)
3. 250 ml susu full krim.. nak guna fresh milk pun boleh
Cara Membuat inti Daging :
Masukkan 4 sudu besar minyak masak.. aku guna minyak zaitun
Tumis bwg2 yg di cincang td.. tggu sampai naik bau..
Masukkan pula daging cincang..
Gaulkan hingga daging berubah jd kaler mcm di atas..
Kemudian tuang sos prego td.. tuang semua sekali..
Gaul sebati sampai jd mcm ni..
Masukkan garam secukup rasa..
Masukkan serbuk oregano..
Masukkan pulak cendawan butang..
Masukkan sesudu besar sos cili..
Tabur serbuk black pepper
Meh buat Sos Putih pulak :
Cairkan butter..
Masukkan 2 sudu besar tepung gandum.. gaul sebati.. pastikan guna api kecik je ye..
Masukkan susu full krim..
Masukkan keju cheddar/cheesedale.... kacau sampai keju tu sebati..
Masukkan garam secukup rasa.. kacau sampai likat sikit
Cara Melapis Lasagna :
Ambik loyang yg sesuai.. suka hati korang le nak guna loyang apapun.. susun kepingan lasagna sampai menutup semua bahagian loyang..
Taburkan dgn inti daging td.. rujuk gmbr di atas ye..
Tuangkan sos putih.. lg banjir lg bagus.. tutup sampai hilang pandangan inti daging tu..
Taburkan cheese parmesan dan mozarella
Ulang balik cara yg sama.. suka hati korang le nak buat berapa layer.. yg penting last sekali mesti sos putih dan cheese yg di tabur.. ada paham..!! tp standart adalah 3 layer aje..
Lasagna yg dah siap di tabur dgn keju.. suka byk2 keju.. terbaikkk..
Make sure oven dah di panaskan awal2 dgn suhu 180 celsius.. bakar sampai keju tu agak2 perang atau masak semuanya.. dlm 30-40 minit gak kot.. bergantung pd size oven korang.. guna api atas bwh ye..
Hasil slps di bakar..
Slps di potong.. tgk le limpahan sos putih yg digabungkan dgn cheese.. meleleh2..
sedaaapnya, serius meleleh air liur tengok.
ReplyDeletenak try laah, thanks share :)
try la mijah... mmg sedap sgt n senang nk wat.. hehe.. p/s: jgn beli brg kt giant.. MAHAL. beli la kt BILLION.. hehe..:D
ReplyDelete